Pct patent başvurusu
PCT Nedir? PCT (Patent Cooperation Treaty – Patent İşbirliği Antlaşması ); bir buluşun, birden çok ülkede korunması istendiği takdirde, bunu kolaylaştırmak ve ekonomik hale getirmek amacıyla üye ülkelerin yapmış olduğu bir antlaşmadır. Bu anlaşma kapsamında yapılan patent başvurusunun başvuru tarihi, ileriki adımların atılması sonucunda üye 144 ülkeye için geçerli olabilecektir. Başvurunun WIPO tarafından yayınlanmasından sonra, başvuru sahibi ilk başvuru tarihinden (varsa rüçhan tarihinden) itibaren 30 ay içinde üye ülkelerin her birine başvuruda bulunma hakkı elde etmiş olacaktır.
PCT ‘ye Kimler Başvura bilir?
Patent başvurusu yapmak isteyen buluş sahipleri veya şirketler direkt olarak WIPO’ya başvuru yapabilecekleri gibi üye ülkelerin ulusal ofisleri aracılığı ile de başvuru yapabilirler. Türk Patent Enstitüsü’ne Türkiye’de ikamet eden özel ve tüzel kişilikler veya Türk vatandaşları başvuruda bulunabilirler. PCT Başvurusu Nasıl Yapılır, Gerekli Belgeler Nelerdir? PCT başvurusunda bulunmak için iki yöntem vardır.
- ePCT sistemi aracılığı ile TURKPATENT kabul ofisi seçilerek online başvuru yapılabilir. Bu durumda bütün işlemleriniz ePCT sistemi üzerinden yürütülür ve başvuru sahibi ve/veya vekil tarafından her aşaması izlenilebilir.
- Formlar ve tarifname ile kâğıt ortamında TURKPATENT’ e başvuruda bulunula bilir.
PCT Süreci Nasıl İşler?
- Kabül Ofisi olarak TURKPATENT’e başvuru yapılır.
- TURKAPTENT’ e yapılan PCT başvurusu kayıt için WIPO’ ya gönderilir.
- Araştırma raporu başvuru sahibinin isteğine göre TURKPATENT veya EPO tarafından hazırlanır.
- Başvuru sahibine WIPO ve TURKPATENT/EPO tarafından alındı belgesi gönderilir.
- Araştırma raporu TURKPATENT/EPO tarafından başvuru sahibine gönderilir
- Başvuru WIPO tarafından yayınlanır.
- Başvurunun WIPO tarafından yayınlamasını müteakip, ilk başvuru (varsa rüçhan) tarihinden itibaren 30 ay içerisinde, başvuru sahibi tarafından 144 ülkeye PCT ulusal aşama başvurusu yapılabilir.
- NOT-1: Başvuru ücreti başvuru aşamasında ödenmez ise, başvuru tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yatırılıp banka belgesi P-07A formu ekinde gönderilmelidir. Bu 1 ay içerisinde de ücret ödenmez ise, başvuru sahibine cezalı ücret ödemek kaydı ile ek 1 ay daha süre verilir.
- NOT-2: TÜBİTAK teşvikinden yararlanılmak isteniyor ve PD-200 formu verildi ise ücret 2.000 CHF eksik ödenmelidir.
- NOT-3: Tarifname başvuru aşamasında Türkçe olarak verilebilir. Ancak 1 ay içerisinde çeviri P-07A formu ekinde gönderilmelidir. Bu 1 ay içerisinde de çeviri teslim edilmez ise, başvuru sahibine geç tarifname teslim ücreti ödemek kaydı ile ek 1 ay daha süre verilir.
- NOT-4: Başvurunuzu ePCT sistemi üzerinden yapmanız durumunda 10 ile 300 CHF arasında değişen bir ücret indirimi sağlanacaktır.